971 205 028 De dilluns a divendres de 9 a 14 h C/ Sant Joaquim, 9 - 07003 - Palma

La transformació en empresa cooperativa des de la UCTAIB

Un dels eixos principals del Pla de Gestió de la UCTAIB és la detecció precoç de potencials projectes de continuïtat empresarial, ja sigui per crisi de l’empresa o per jubilació de la propietat. Les cooperatives han demostrat ser una forma empresarial amb una elevada capacitat de resiliència en temps de crisi, independentment del seu sector d’activitat. La cooperativa és una bona eina per crear col·lectivament una economia que situï les persones al centre. Per això, el seu objectiu principal és satisfer necessitats reals de la societat i el territori i alhora que la seva activitat es desenvolupi generant llocs de treball dignes i el respecte del medi ambient. Les empreses organitzades en la forma de cooperatives posen en pràctica valors com el respecte mutu, la solidaritat, la responsabilitat, el treball col·lectiu, l’autonomia i l’autogestió. Una cooperativa de treball associat és una empresa basada en les persones, que persegueix la generació de treball i la creació de riquesa, per a les persones que hi treballen i per a l’entorn en el que actuen. Alguns dels seus valors de base passen per la democràcia, l’equitat, el respecte vers l’entorn o la presa de decisions en funció de la participació en l’activitat cooperativitzada i no en funció del capital.

La continuïtat dels negocis mitjançant la fórmula cooperativa és, per tant, una molt bona alternativa, no només per als treballadors i treballadores, sinó també per a les persones empresàries i per al conjunt de la societat, ja que permet el manteniment dels llocs de treball i garanteix la continuïtat de l’activitat econòmica i del teixit productiu, comercial i veïnal.

La nosta primera tasca, en la que necessitam el suport d’agents com són els sindicats, és la detecció: sembla evident que sense detecció no pot haver-hi projecte de relleu cooperatiu al qual donar suport.

Comfiam amb el supòsit que hi ha una política pública decidida a donar suport als projectes de continuïtat empresarial mitjançant el relleu cooperatiu, i és  per això que la UCTAIB es vol  comprometre amb aquesta tasca público-social i sol·licitar els recursos  humans i tècnics per tal de poder crear equips d’intervenció ràpida multidisciplinaris que assessorin i acompanyin a les persones treballadores dels potencials processos de continuïtat empresarial.

Per a la intervenció en la transformació o reconversió és necessari comptar amb un suport formatiu- cooperatiu, assessorament financer, laboral i comptable, assessorament especialitzat en cooperatives amb formació jurídica, i aportar exemples d’experiències d’èxit.

Per acabar, cal recordar la doble condició de la persona sòcia cooperativista de treball: propietària i treballadora a la vegada.

La persona sòcia és l’eix fonamental de la cooperativa, és qui participa de l’activitat cooperativitzada, del capital, en la definició les seves polítiques i dels seus objectius. Esdevenir soci d’una cooperativa és un acte de voluntat i també de responsabilitat individual i cap al projecte col·lectiu, en tant que implica participar democràticament en la presa de decisions que afecten totes les persones implicades i en la viabilitat del projecte comú.

Les empreses cooperatives de treball associat tenen una vinculació especial amb els seus socis, perquè, a més de ser socis, presten el seu treball personal a l’empresa. Així, es dedueix una doble relació entre ells i la cooperativa: d’un costat, un vincle societari i, d’un altre costat, un vincle laboral.


Des la sectorial d’ensenyament de la UCTAIB volem agrair el suport de ARÇ COOPERATIVA i la seva confiança  amb aquesta nova etapa de la nostra revista Còdol.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es LOGO-ARC-COOPERATIVA-4.png

Related Posts

Llistat de temes